Menu Close

Europos dieną mokėmės vieni iš kitų

 

Netradicinio ugdymo veiklomis mes, Rokiškio Senamiesčio progimnazistai, šįmet paminėjome Europos dieną. Renginių  tikslas buvo ne tik mintimis nusikelti į  1950-uosius metus, kuomet Robertas Šumanas, Prancūzijos parlamento narys, perskaitė deklaraciją dėl būtinybės suvienyti Europą ir užkirsti kelią tolesniems karams, bet ir pasivaržyti tarpusavyje, kuris daugiau žinome apie šiandieninę Europą ir turime kompetencijų, būtinų gyventi, mokytis ir dirbti ,,Senajame žemyne‘‘.

Pirmąją pamoką 5-8 klasių mokiniai, pakviesti užsienio kalbų mokytojų, skaitė ir perrašė tekstus užsienio kalba, stengdamiesi ne tik nepadaryti klaidų, bet ir užrašyti kuo dailiau. Dailyraščio konkursas labai patiko: ne kasdien rašydami juk stengiamės galvoti apie savo rašysenos estetiką. Dailiausios rašysenos anglų kalba konkurso nugalėtojais tapo: Smiltė Aleksiejūtė (7a kl.), Deina Kišūnaitė (7b kl.), Domantas Jasudis (8a kl.) ir Smiltė Dainytė (8b kl.). Gražiausiai rašyti rusų kalba sekėsi šiems mūsų mokiniams: Viltei Vaitoškaitei, Viltei Matiukaitei ir Viktorijai Markovaitei (7a kl.), Simonai Samuilovaitei (7b kl.) bei Audriui Vilkoniui (8a kl.).

Antrąją pamoką kūrėme informacinius plakatus, kuriuose pristatėme vieną kurią nors Europos šalį. Labiausiai patiko komandinis darbas: turėjome ne tik estetiškai ir tvarkingai pateikti svarbiausią informaciją apie pasirinktą šalį, bet ir sutartinai dirbti komandoje. Taigi stengėmės įgyti labai svarbios ir Europos darbo rinkoje būtinos komandinio darbo kompetencijos. Klasės savo sukurtus plakatus išeksponavo mokyklos koridoriuose, todėl iki mokslo metų pabaigos galėsime kada panorėję juos skaityti ir gilinti žinias apie Europos sąjungos valstybes.

Trečioji ir ketvirtoji pamokos vyko aktų salėje. Iš pradžių buvo apdovanoti 5-8 klasių mokiniai, projekto ,,Labiausiai lankytinos vietos Europoje‘‘ dalyviai, sukūrę įspūdingus Europos architektūros statinių maketus. Padėkos raštai įteikti net 11-kai mokinių: Vėjūnei Varnaitei už Drezdeno šv. Martyno bažnyčios maketą (1 vieta); Astijui Bertuliui, Deimantui Pozniakovui, Tautvydui Pilybaičiui  už Big Beno konstruktą (2 vieta); Vakariui Savickui ir Tautvydui Kazanavičiui už sumažintą Gedimino pilies kopiją (3 vieta); Bernardui Kupčinskui ir Karoliui Kulikovskij už Atėnų Akropolio modelį (4 vieta); Gabijai Deksnytei už gamtos objekto – krioklio maketą (5 vieta); Karoliui Zizui už Briuselio atomiumo pavyzdį (6 vieta); Kamilei Dabregaitei už Londono akies formą (7 vieta) ir Viltei Vaitoškaitei už Anykščių Lajų tako konstrukciją (8 vieta).

Ovacijomis palydėję apdovanotus mokinius, susitikome su progimnaziją aplankiusia Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministerijos Strateginio valdymo ir analizės departamento direktore Lina Rukšteliene ir jos jaunąja kolege Aušra. Viešnios išsamiai papasakojo ne tik kaip kūrėsi Europos sąjunga, bet ir su kokiais iššūkiais joje susiduriama šiandien. Ministerijos atstovės su mumis kalbėjosi apie ES veiklą ir narystę Europos sąjungoje, dezinformacijos ir propagandos keliamus pavojus, vykstant Rusijos agresijai Ukrainoje. Susitikimas mums ne tik suteikė žinių apie mūsų valstybės veikimą Europos parlamente, bet paskatino, manau, kiekvieną domėtis europinėmis temomis bei formuotis vertybines nuostatas, kurios įgalintų būti aktyviais ir pilietiškais. Viešnios visiems progimnazistams padovanojo po tušinuką Europos dienai atminti.

Dar viena svarbi dienos veikla buvo viktorina klasėse. Peržiūrėję nuotaikingą ES sąjungos kūrimosi faktus iliustruojantį filmą, pasitikrinome savo žinias apie Europą. Geriausiai sekėsi, pasirodo, tiems, kurie visose dienos veiklose įdėmiai klausėsi, patys rinko medžiagą plakatams sukurti, buvo aktyvūs ir smalsūs.

Netradiciškai paminėję Europos dieną jaučiamės pakylėti ir laimingi: smagu drauge ir vieniems iš kitų mokytis saugioje europietiškoje mokykloje. Fotogalerija

Smiltė Dainytė (8b kl.) ir Viltė Bružaitė (8a kl.)

Skip to content